tisdag 23 februari 2016

Majgull Axelssons författarskap från 1994 fram till nu


Majgull Axelsson debuterade som romanförfattare år 1994, men hennes journalistiska bakgrund fortsatte att påverka henne i romanerna. Det vill säga hon blandar journalistforskningar och skönlitteratur.
I hennes verk försöker hon å ena sidan alltid att behandla allvarliga och viktiga teman, som vanligtvis inte får mycket plats i nyheterna och därför rör de inte så mycket i allmänhetens åsikter. Å andra sidan utvecklar hon noggrant mänskliga känslor och tankar, så att böckerna är mycket gripande och starka.
Den första romanen som hon skrev är “Långt borta från Nifelheim”. Den handlar om en svensk diplomat på Filippinerna. Handlingen utvecklar sig i den fattiga miljön och visar på olika problem i det samhället. Allt är också byggt kring huvudpersonens personliga liv och svårigheter, och författaren analyserar inte bara samhället, utan också karaktärernas inre liv.
Med romanen “Aprilhäxan” som gavs ut år 1997, vann Majgull Axelsson Augustpriset, det viktigaste svenska litteraturpriset. Här betonar hon hur samhället uppförde sig mot barn som hade funktionshinder och som tvingade mammor att överge sina egna barn under 50- och 60-talet. Så här får hon sätta ihop ett besvärande ämne, som stör Sveriges fasad som jämlikhetsland, och en påhittad personlig historia, som framställer fyra systrars känslor som upplevde denna situation.
2002 skriver hon också sin första pjäs med namnet “LisaLouise”, som hade urpremiär på Dramaten i Stockholm och handlar om kvinnomisshandel. Sedan i “Helgonlegender” fokuserar hon på folkhemmets socialdemokrati och hur ideal och idéer har förändrats under tjugo års tid.
I andra romaner som “Slumpvandring” och “Is och vatten, vatten och is” står alltid kvinnornas synvinklar i fokus, deras relationer med andra människor och deras innersta tankar.
År 2011 medverkade hon i “Sommarpratarna” en välkänd tv-serie producerad av Sveriges television.
I sin senaste roman “Jag heter inte Miriam” (2014) utför hon en stor undersökning om andra världskriget och i synnerhet om Sveriges uppförande när de tog emot invandrare som sökte asyl vid krigsslutet. Framförallt analyserar hon romers situation, genom att berätta en gammal dams minnen, som var med i de tyska koncentrationslägren.
Ett ämne som säkert inte var så känt bland folket och det blir verkligen aktuellt nuförtiden, eftersom rasismen blir allt starkare i Sverige och i hela Europa på grund av de kolossala invandringsströmmarna som vi upplever just nu.
För sitt författarskap fick hon IvarLo-priset år 2015, för att hon talar om orättvisors uttryck och ursprung.
Majgull Axelsson är mycket populär i Sverige och några av hennes arbeten har också översatts till andra språk. Framförallt hennes största succéer: “Aprilhäxan” och “Jag heter inte Miriam”. ”Aprilhäxan” finns också på italienska. 

Lindas