fredag 11 november 2016

"JAG ÄR MOT FLYKTINGAR"

Högextremistiska partier i Italien

I Italien finns det olika högextremistiska partier som motsätter sig flyktingankomster i landet. De här partierna talar inte bara mot flyktingar och regeringar som hjälper dem, men i vissa situationer gör deras grupper vandalisering och våldsaktioner mot de här personerna. Dessa partier är Lega Nord, Forza Nuova och Casapound.
Lega Nord föddes på 90-talet i norra Italien med syftet att skaffa politisk självständighet i den här landsdelen. Lega ville nämligen jämföra invandringen mellan personer från södra Italien. I sista åren har den politiska linjen förändrats och partiet spridit sig ut ur de nordiska regionerna till andra landområden. Ett av deras syften är nu att stoppa immigration från utlandet, speciellt från Afrika och Asien, för att bevara landet, speciellt den nordiska delen, från islamiseringen och kulturella förstörelsen som dessa personer kan orsaka.
Casapound bildades runt 2000 som ett nyfascistiskt parti, för att åter sprida fascistiska ideologier. Partiets namn är inspirerat i amerikanska diktaren Ezra Pound, som stödde fascismen och Mussolini under sitt liv. Partiet har inte så många följare nu, men de är mycket aktiva partimedlemmar. De organiserar faktiskt protester, manifestationer och demonstrationer mot flyktingar och mot flyktingpolitiken. De gör också vandaliseringar och våldsaktioner mot flyktingar och mot politiska institut som stödjer dem och deras ankomst. Till exempel demostrerade de i lördags mot flyktingankomsten på Sardinien och occuperade hotellet i Sassari.
Forza Nuova föddes också några år innan år 2000 med fascistiska syften, kopplade i den kristliga historien i Italien. Partiet ser flyktingar och personer som kommer från utlandet som ett hot, för de kunde ruinera landet med att ta med sig sina traditioner och kulturer. Så är de engagerade i våldsaktioner direkt mot utländska personer, som angrepp och vandalisering.

Situationen är ganska kritisk nu, för nationalismen växer i hela Europa och de här högextremistiska partierna har tvillingpartier på hela kontinenten. Det betyder, att allt som Europa gjort de sista sjuttio åren kan förstöras av de här rörelserna.

Giuseppe Oriani



Milano, 10. oktober 2016
Söndag 2 Oktober höll man en folkomröstning i Ungern. Man röstade  för att inte låta EU tvinga landet att ta emot asylsökande. Nästan alla som röstade gick på premiärminister Viktor Orbáns linje: 98% av väljarna valde ”nej”, men för få personer tog sig till vallokalen. Mindre än 40% av de över åtta miljoner röstberättigade utnyttjade sin rösträtt, men för att vara politiskt bindande för parlamentet skulle resultatet uppnå kvorum på 50% av väljarna (statistik från Svt Nyheter).
Den här folkomröstningen har särskilt spelat en politisk roll om frågan ”invandring”, eftersom kvotsystemet som trädde i kraft i september 2015 för att hantera det extraordinära flödet av migranter har misslyckats och har fått kritik. Dessutom har det här kvotsystemet de facto överträffats av ett annat avtal mellan EU och Turkiet. Denna situation har lett till Orbáns omdebatterade ställning, som även har föreslagit att illegala invandrare ska samlas ”på en ö eller på Nordafrikas kust” - som berettat av den italienska tidningen ”Il sole 24 ore”- och till dispyten med  den Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Junker.
Ferenc Gyurcsány, ledare för det största oppositionspartiet, sade, som rapporterat av Svt Nyheter att han ansåg den misslyckade folkomröstningen som ett nederlag för regeringen och dess fientliga politik mot invandrare, och i allmänhet  har den misslyckade folkomröstningen ett symboliskt värde, som är ganska stark för dem som  arbetar för att förbättra mottagnings och integrationspolitiken för invandrare i Europa. En regeringens ordförande har dock gett en motsatt interpretation och har förklarat att parlamentet ändå ska stödja regeringens projekt: ” 50% [av väljarna] skulle ha gjort någon skillnad eftersom parlamentet inte skulle behöva göra ett beslut, men parlamentet har kommit överens med regeringen om detta beslut och folkomröstningen stärker regeringens mandat.
Som BBC har skrivit, resultatet av folkomröstningen kan betraktas både som ett nederlag och som en seger för Orbán, som misslyckats med att övertyga tillräckligt många människor att gå och rösta, men som har stötts av nästan alla som har gjort det. Med folkomröstningen har  Orbán hoppats att få tillräcklig politisk kraft för EU: s framtida förhandlingar om migrationspolitik och lansera en "kontrarevolution " - som han kallar det - i Europeiska unionen i hopp om att andra länder skulle följa Ungerns exempel, och han har lyckast bara delvis i den här avsikten. I ett tal har Orbán delvis erkänt sitt nederlag och sagt att: ”en giltig folkomröstning är alltid bättre än en ogiltig”, men tillagt att det stora antalet  av "nej" bland väljarna har gett honom ett starkt mandat för att "försäkra oss om att vi inte kommer att inte tvingas att acceptera i Ungern människor som vi inte vill leva med”, som rapporterat av BBC.

Skrivet av Matteo.