fredag 11 november 2016

"JAG ÄR MOT FLYKTINGAR"

Högextremistiska partier i Italien

I Italien finns det olika högextremistiska partier som motsätter sig flyktingankomster i landet. De här partierna talar inte bara mot flyktingar och regeringar som hjälper dem, men i vissa situationer gör deras grupper vandalisering och våldsaktioner mot de här personerna. Dessa partier är Lega Nord, Forza Nuova och Casapound.
Lega Nord föddes på 90-talet i norra Italien med syftet att skaffa politisk självständighet i den här landsdelen. Lega ville nämligen jämföra invandringen mellan personer från södra Italien. I sista åren har den politiska linjen förändrats och partiet spridit sig ut ur de nordiska regionerna till andra landområden. Ett av deras syften är nu att stoppa immigration från utlandet, speciellt från Afrika och Asien, för att bevara landet, speciellt den nordiska delen, från islamiseringen och kulturella förstörelsen som dessa personer kan orsaka.
Casapound bildades runt 2000 som ett nyfascistiskt parti, för att åter sprida fascistiska ideologier. Partiets namn är inspirerat i amerikanska diktaren Ezra Pound, som stödde fascismen och Mussolini under sitt liv. Partiet har inte så många följare nu, men de är mycket aktiva partimedlemmar. De organiserar faktiskt protester, manifestationer och demonstrationer mot flyktingar och mot flyktingpolitiken. De gör också vandaliseringar och våldsaktioner mot flyktingar och mot politiska institut som stödjer dem och deras ankomst. Till exempel demostrerade de i lördags mot flyktingankomsten på Sardinien och occuperade hotellet i Sassari.
Forza Nuova föddes också några år innan år 2000 med fascistiska syften, kopplade i den kristliga historien i Italien. Partiet ser flyktingar och personer som kommer från utlandet som ett hot, för de kunde ruinera landet med att ta med sig sina traditioner och kulturer. Så är de engagerade i våldsaktioner direkt mot utländska personer, som angrepp och vandalisering.

Situationen är ganska kritisk nu, för nationalismen växer i hela Europa och de här högextremistiska partierna har tvillingpartier på hela kontinenten. Det betyder, att allt som Europa gjort de sista sjuttio åren kan förstöras av de här rörelserna.

Giuseppe Oriani



Milano, 10. oktober 2016
Söndag 2 Oktober höll man en folkomröstning i Ungern. Man röstade  för att inte låta EU tvinga landet att ta emot asylsökande. Nästan alla som röstade gick på premiärminister Viktor Orbáns linje: 98% av väljarna valde ”nej”, men för få personer tog sig till vallokalen. Mindre än 40% av de över åtta miljoner röstberättigade utnyttjade sin rösträtt, men för att vara politiskt bindande för parlamentet skulle resultatet uppnå kvorum på 50% av väljarna (statistik från Svt Nyheter).
Den här folkomröstningen har särskilt spelat en politisk roll om frågan ”invandring”, eftersom kvotsystemet som trädde i kraft i september 2015 för att hantera det extraordinära flödet av migranter har misslyckats och har fått kritik. Dessutom har det här kvotsystemet de facto överträffats av ett annat avtal mellan EU och Turkiet. Denna situation har lett till Orbáns omdebatterade ställning, som även har föreslagit att illegala invandrare ska samlas ”på en ö eller på Nordafrikas kust” - som berettat av den italienska tidningen ”Il sole 24 ore”- och till dispyten med  den Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Junker.
Ferenc Gyurcsány, ledare för det största oppositionspartiet, sade, som rapporterat av Svt Nyheter att han ansåg den misslyckade folkomröstningen som ett nederlag för regeringen och dess fientliga politik mot invandrare, och i allmänhet  har den misslyckade folkomröstningen ett symboliskt värde, som är ganska stark för dem som  arbetar för att förbättra mottagnings och integrationspolitiken för invandrare i Europa. En regeringens ordförande har dock gett en motsatt interpretation och har förklarat att parlamentet ändå ska stödja regeringens projekt: ” 50% [av väljarna] skulle ha gjort någon skillnad eftersom parlamentet inte skulle behöva göra ett beslut, men parlamentet har kommit överens med regeringen om detta beslut och folkomröstningen stärker regeringens mandat.
Som BBC har skrivit, resultatet av folkomröstningen kan betraktas både som ett nederlag och som en seger för Orbán, som misslyckats med att övertyga tillräckligt många människor att gå och rösta, men som har stötts av nästan alla som har gjort det. Med folkomröstningen har  Orbán hoppats att få tillräcklig politisk kraft för EU: s framtida förhandlingar om migrationspolitik och lansera en "kontrarevolution " - som han kallar det - i Europeiska unionen i hopp om att andra länder skulle följa Ungerns exempel, och han har lyckast bara delvis i den här avsikten. I ett tal har Orbán delvis erkänt sitt nederlag och sagt att: ”en giltig folkomröstning är alltid bättre än en ogiltig”, men tillagt att det stora antalet  av "nej" bland väljarna har gett honom ett starkt mandat för att "försäkra oss om att vi inte kommer att inte tvingas att acceptera i Ungern människor som vi inte vill leva med”, som rapporterat av BBC.

Skrivet av Matteo.

torsdag 10 november 2016

Europe Awake festivalen

Vi har precis upptäckt att lördagen den 19de november ska Europe Awake festivalen äga rum i Lombardiet. Det är en nynazistisk samling som bjuder in högerextremister från hela Europa och några italienska och internationella politiskt inriktade band kommer att spela där också, bland andra det svenska bandet Tors Vrede. Festivalen organiseras av de vita nationalistiska grupperna Hammerskin och Blood and Honour och platsen är fortfarande okänd. Det är nämligen vanligt för de här evenemangen att hålla platsen hemlig, att sammankalla alla deltagare vid en vägkrog och köra senare till gömstället. Det är intressant för oss eftersom vi ska prata om nationalismen i Europa med vår gäst Fredrik Önneval nästa vecka, precis dagen inför.



Francesco, Giulia Z., Linda, Sofia


onsdag 9 november 2016

CASAPOUND

CasaPound  Italia är ett italienskt politiskt parti som behandlas som ett  nyfascistiskt och populist parti av yttersta högern, även om anhängerna inte identifierar sig med den klassika definitionen av höger och vänster. Partiledaren Gianluca Iannone sa 2011: ”Det är sant att vi är fascister. Men vi är fascister av det tredje årtusendet.”Partiet grundades 2008.
Ett särdrag hos denna rörelse, enligt sociologen Emanuele Toscano, skulle vara att den skulle föreslå ”en annan tolkning av fascismen för att övervinna den vänster-höger dikotomi”, vilket skiljer sig från de klassika riktlinjerna hos den yttersta högern.
En universitetsforskning från 2013 förbinder tillväxten av CasaPound med perioden av ekonomisk kris som grep Italien.
Efter jordbävningen i Abruzzo den 6. April 2009 tog CasaPound sin hjälp i de drabbade områderna, och så fick rörelsen anseende av de kommunala institutioner. 2010 fortsatte rörelsen sitt sammarbete med civilförsvaret i olika nödsituationer. Casapound har främjat initiativ även utanför italienskt territorium genom sin icke-vinstdrivande organisation Solidarité Identites.
Sedan de lokala valen 2011 presenterade CasaPound sina kandidater i medborgarlistor eller borgerliga listor och lyckades med att välja några av sina företrädare. Sedan 2013 har CasaPound istället beslutat att presentera sig med sin egen kandidatlista.
I de europeiska valet 2014 stödde CasaPound valet av Mario Borghezio från Lega Nord . Från det här resultatet kom ett samarbete med Lega Nord, men rapporten avbröts därefter på grund av politiska oenigheter.

Under årens lopp har Casapound utvecklat några lagförslag som har främjats genom nationella kampanjer för att samla in underskrifter. Den viktigaste är att det sociala lånet,som är inspirerat av den fascistiska ekonomiska politiken, som omfattar byggandet med offentliga medel för subventionerade bostäder som ska säljas till italienska familjer genom en inteckning som inte passerar genom bankerna, och därför utan räntor.  I sitt officiella program föreslår Casapound den offentliga kontrollen av bank- och valutasystemet, stängningen av den nationella marknaden till länder som tillämpar illojal konkurrens, avskaffande av lagar om tidsbegränsad anställning och att avspärra invandrig och att hjälpa företag som lider av krisen.

FORZA NUOVA


Forza Nuova är ett nyfascistiskt italienskt politiskt parti, grundat av Roberto Fiore den 29 september 1997. Partiet är anhängare av den nyfascistiska idéströmningen tredje positionen som motsätter sig både kommunism och kapitalism och eftersträvar ett fascistiskt Europa.
Sedan 2008 är Forza Nuova  närvarande med egna kontor i alla regioner i Italien. Från 2003 till 2006 arbetade partiet med Alternativa Sociale, som leds av Alessandra Mussolini, och har skapat samarbeten med Casa della Libertà, men har alltid underhållit sin egen politisk linje.
Partiet har ibland kritiserats för sina radikala positioner och för vissa våldshandlingar som involverade några av partianhängare. Ofta har partiet anklagats för främlingsfientlighet och homofobi och opponerar sig mot homoäktenskap.

LEGA NORD


Lega Nord är ett italienskt politiskt parti som föddes ur föreningen av sex regionala självständighetsrörelser i norra Italien. Grundaren är Umberto Bossi, som också har varit federal sekretare av partiet. 2012 ersattes Bossi av Roberto Maroni och sedan 2013 är Matteo Salvini partisekreterare.
Lega Nord kvalificerar främst som ett öppet pro-självständighet, etnonationalistiskt och regionalistiskt parti, som ville skydda norra Italiens intressen. Partiet klassificerasockså vanligtvis inom familjen av högerpopulism, eftersom det delar med den en ekonomiskt liberal och anti-statiststrategi, den skarpa kontrasten mot invandring och mot ett mångkulturellt samhälle, och en starkt euroskepticism.  

söndag 6 november 2016

Omröstningens icke-resultat är en seger, men det finns fortfarande många kor på isen i Ungern



“Vill du att EU ska kunna tvinga Ungern att acceptera att icke-ungrare placeras i landet utan parlamentets godkännande?”. Detta är frågan som ungrarna svarade på förra helgen. Den mycket debatterade omröstningen handlade om EU:s kvotsystem för att tackla flyktingars kris. Kvotsystemet delar upp flyktingar som har kommit till Italien och Grekland i olika grupper som olika EU länder måste få. Ungerns kvot är 1294 flyktingar. Kvotsystemet kritiserades av Ungerns statsminister Viktor Orbán och hans parti Fidesz, ett nationalkonservativt parti som har stor makt i Ungern. Orbán kallade på en omröstning om kvotsystemet. Omröstningen dominerade Ungerns allmänna opinion i månader och hände den 2 oktober, med överraskande resultat. Bara 43,9 procent av de röstberättigade röstade och det betyder att omröstningen inte är giltig. Ändå röstade 98 procent av väljare ”nej” till frågan, vilket betyder att de inte vill att EU ska tvinga Ungern att acceptera flyktingarna. Det är svårt att förstå vad omröstningen betyder: ett fiasko eller en seger för Orbán?

Säkert är omröstningen en seger för alla som tror på ett fritt, öppet, tolerant och multietniskt Europa. Oppositionens kampanj för att inte rösta vann och det var den viktigaste, för en seger av Orbáns part kunde ha varit en förstärkning av alla rasistiska partierna i olika länder som vill avslå flyktingar. Ännu är situationen inte så klart och positiv, både för många människor har valt för att inte ta emot flyktingar och för regeringens uppförande innan och efter omröstningen var icke-tolerabel i ett demokratiskt land. 

Orbáns kampanj var otroligt rasistisk och den spridde förfalskade information om flyktingar och situationen i länder där bor många flyktingar. Det använde de sista terrordåden för att göra en rasistisk koppling mellan terrordåd och muslimsk invandring, den avbildade alla muslimer som terrorister. Human Rights Watch observerade att Orbán sa att 160.000 flyktingar ska komma till Ungern (falskt) bara för att skrämma människor. Han gjorde samma sak med sin kreativa tolkning av kopplingen mellan våldtäktsstatistik och flyktingar. Falska informationer och demagogi var Orbáns huvudkomponenter för att inte upplysa sina medborgare om situationen. 

Och det har inte slutat med omröstningen. Efter resultaten annonserades, sa Orbán att han vill ändra konstitutionen för att lagfästa omröstningen även om bara 43,9 procent av röstberättigade röstade. Idéen att det är helt okej att ändra konstitutionen för att modifiera medborgares val är inte demokratisk och det är plågsamt att en statsminister kan säga något som det. Det är klart att Ungerns situation är allvarlig och den misslyckade omröstningen inte är en slutlig seger. 




Martina Terrazzano

Nationalismen i Italien



I Italien representeras nationalismen av flera rörelser och partier. Några av dem är större och representerats i riksdagen (till exempel Lega Nord, grundat den 4 december 1989 i Milano), några av dem är mycket små (till exempel Militia, som man nästan bara kan hitta i Rom). Alla har reagerat på flyktingkrisen med rasism och alla har vuxit under de sista åren (det är något som har hänt i hela Europa, man behöver bara tänka på Sverigedemokraterna i Sverige eller Gyllene Gryning i Grekland).
Idén som karakteriserar de nationalistiska rörelserna är att Italien skulle vara bättre utan icke-Italienare och att många av Italiens problem orsakas eller förvärras av flyktingarna. 

Lega Nord är ett stort högerparti grundat den 4 december 1989 i Milano. I början var Lega Nords viktigaste mål att ge norra Italien mer självständighet från staten. Lega Nords väljare tyckte att Södra Italien förvärrade den ”bästa” delen av landet. Denna rasism mot människor som kommer från Södra Italien har fösvagats de sista åren och nu koncentrerar Lega Nord sig på flyktingkrisen. Partiledaren Matteo Salvini och viktiga medlemmar som Roberto Calderoli representerar den rasistiska ideologien av partiet och har ofta engagerad sig själva i rasistiska uppförande. Ett exempel är när Calderoli kallade Cécile Kyenge, som kommer från Kongo och var en Partito Democraticos minister, ett däggdjur. 

En annan rörelse som representerar italienska nationalismen är Forza Nuova, grundat den 29 september 1997 av Roberto Fiore. Forza Nuova definieras som nyfascistisk, även om många medlemmar inte vill använda den definitionen. Forza Nuovas idéer är ofta rasistiska och homofobiska. På punkt 3 i Forza Nuovas program sägs att invandring är ett stort problem och borde blockeras och rörelsens medlemmar är mot ett multietniskt samhälle. Förra sommaren protesterade de mot ett nyskapande projekt i Puglia. Projektets mål var att organisera besök för flyktningar på några historiska/kulturella platser i Puglia för att skapa ett nytt band mellan deras kultur och den italienska, men Forza Nuova sa att det var bara ”en semester” för flyktingarna, medan ”Italienare jobbar och inte kan inte åka på semester”. 

Casa Pound är ett annat parti som har växt de sista åren och som hade 6% av röster i det sista valet i Bolzano. Partiets medlemmar arresteras ofta för våld mot icke-Italienare eller homosexuella (en annan viktig karakteristisk av nationalistiska partier är homofobi och viljan att ”försvara” vad de kallar ”den traditionella familjen”) och några av dem var kandidater i de lokala valen.





Martina Terrazzano